Interviu pentru Renasterea Banateana

Mai 1, 2011 § Lasă un comentariu

Una dintre priorităţile conducerii Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) este deschiderea instituţiei spre studenţii străini. Pe lângă eforturile desfăşurate la nivel de rectorat, o contribuţie semnificativă în procesul de internaţionalizare o au şi facultăţile universităţii. Un exemplu de bună practică în acest domeniu este Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor (FEAA). Decanul facultăţii, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, ne-a spus mai multe despre această prioritate a facultăţii pe care o conduce.

– Conduceţi cea mai mare facultate a universităţii. Care este numărul de studenţi pe care îi aveţi în acest moment?
– În prezent, în cadrul facultăţii îşi construiesc şi îşi dezvoltă cariera profesională studenţi pe toate cele trei cicluri de învăţământ, conform modelului Bologna. Astfel, la ciclul de licenţă studiază circa 4.500 de studenţi, atât la formă de învăţământ zi cu opt specializări, cât şi la distanţă, cu trei specializări. La ciclul masteral avem peste 2.200 de studenţi, pe o paletă largă de peste 20 de specializări, iar la doctorat fac pregătire avansată şi cercetare de vârf 250 de doctoranzi, majoritatea la formă de învăţământ zi. Cu un număr de peste 7500 de studenţi suntem cea mai mare facultate din Timişoara şi din întreg Banatul, nu doar din UVT. Studenţii noştri trebuie să ştie că sunt parte integrantă din cea mai mare facultate, una de top şi astfel să acţioneze că atare şi să dovedească o mentalitate de învingător în tot ceea ce vor face pe viitor.

– Care sunt principalele specializări care atrag studenţi în cadrul facultăţii?
– La ciclul de licenţă, facultatea are un număr de opt specializări acreditate, din care trei funcţionează şi în regim la distanţă, toate foarte importante, dar, la fel că şi în cazul majorităţii facultăţilor de economie şi business din lume, cele mai dorite sunt cele fundamentale: Finanţe, Management, ambele cu programe de studii atât în limba romană cât şi în limbă engleză, Contabilitate şi Marketing, care reprezintă „cvartetul” principal în ceea ce priveşte numărul de studenţi. Pe de altă parte, încurajăm dezvoltarea unor specializări de nişă, care devin din ce în ce mai căutate de studenţi, specializări că Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor, Economie şi Afaceri Internaţionale, Informatică Economică sau Ecomomie şi Comunicare Economică pozitionandu-se tot mai solid în ofertă
noastră.

– În contexul strategiei de internaţionalizare a Universităţii, unde se situează FEAA?
– Facultatea noastră este o prezenţă activă în mediul academic internaţional. Astfel, facultatea noastră s-a clasat printre primele 700 facultăţi de economie şi de administrare a afacerilor din 30.000 de facultăţi de profil din lume. Clasamentul a fost realizat de către SMBG-EDUNIVERSAL, organizaţie care are sediul la Paris şi este specializată în acordarea de consiliere în managementul educaţiei şi în orientarea profesională a studenţilor, fiind, în acelaşi timp, o agenţie de ranking în sectorul educaţiei superioare. Clasamentul din care facem parte, şi considerăm acest loc că pe o mare onoare, este rezultatul voturilor exprimate de către decanii primelor 1.000 facultăţi de economie şi de administrare a afacerilor care contează în lume. De asemenea, FEAA a stabilit relaţii de parteneriat cu peste 70 de facultăţi de profil din Europa. Parteneriatele se referă la realizarea de programe academice comune, participarea la evenimentele ştiinţifice organizate de către parteneri, colaborarea în realizarea de proiecte de cercetare şi a altor produse cu caracter ştiinţific, stimularea mobilităţilor academice şi de cercetare. Numai în ultimii doi ani facultatea noastră a demarat aproximativ 10 parteneriate cu facultăţi de profil din Olanda, Danemarca, Franţa, Spania, Scoţia. Totodată, FEAA organizează anual două şcoli de Vară în parteneriat cu Facultatea de Economie a Universităţii din Brescia (Italia) şi cu Universitatea Creştină din Ede (Olanda). După cum vedeţi, la noi şi Turnul Babel e organizat.

– Ce posibilităţi de studiu au studenţii internaţionali, altele decât cele în limba romană?
– Organizăm două programe academice acreditate în limbi străine la ciclul de licenţă, în care ne-am propus să atragem candidaţi din numeroase ţări din Europa, Asia şi Africa, şi rezultatele eforturilor noastre conturându-se tot mai vizibil. Este vorba de programul de licenţă în limba engleză „Finance-Banking” şi de programul în limba franceză „Management”, program finalizat prin obţinerea de către absolvenţi a două diplome şi derulat printr-un parteneriat cu Facultatea de ştiinţe Economice şi Sociale a Universităţii de ştiinţe şi Tehnologie Lille 1. în aceeaşi ordine de idei, FEAA este parteneră în organizarea unui program de master bilingv în limbile romană şi engleză ”European Master în Consumer Affairs” alături de facultăţi ale unor universităţi prestigioase: Universitatea din Barcelona (Spania), Universitatea Brunel din Londra (Marea Britanie), Universitatea din Montpellier (Franţa) şi Universitatea din Bologna (Italia). Un eveniment care marchează angajarea totală a facultăţii în internaţionalizarea programelor şi activităţilor sale, o subliniem că pe un titlu de mândrie pentru noi, este câştigarea competiţiei de organizare a Congresului Mondial al Societăţii Internaţionale de ştiinţe Regionale în 2012. Importantă acestui eveniment este data de faptul că precedentele editiii au fost organizate.

– Există posibilitatea studenţilor facultăţii de a efectuă stagii de pregătire peste graniţă?
– În fiecare an, 70 de studenţi din facultatea noastră beneficiază de burse de mobilitate în Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Franţa, Spania, Italia, etc., rezultatele lor fiind apreciate, în mai multe rânduri, de către reprezentanţii facultăţilor partenere. în acelaşi timp, în facultatea nostră învaţă anual 25 de studenţi din Franţa, Germania, Spania, Italia etc., acest lucru dovedind că suntem o destinaţie de interes pe hartă europeană a facultăţilor de economie şi de afaceri. FEAA este membră a unui proiect european Tempus alături de Universitatea din Auvergne Clermont Ferrand 1 (Franţa) şi de Universitatea din Porto (Portugalia), beneficiarele acestui program fiind facultăţi din Ucraina, Maroc, Moldova, Belarus.

– Ce i-ar determină pe studenţii străini să opteze pentru FEAA?
– Facultatea noastră oferă în momentul de faţă un mediu academic deschis, prietenos şi dinamic. Studenţii se pot bucură de multiculturalitatea specifică Timişoarei şi interculturalitatea specifică FEAA, aici studiind studenţi de pe întreg mapamondul, pakistanezi, israelieni, olandezi, francezi, italieni, camerunezi, congolezi, nigerieni. Un alt punct forţe îl reprezintă adaptarea curriculei universitare la curriculele moderne ale facultăţilor renumite din lume în fiecare dintre domeniile de studiu ale facultăţii. FEAA a reuşit realizarea simbiozei dintre învăţământul bazat pe însuşirea de cunoştinţe teoretice cu cel bazat pe crearea de abiltati practice. Apreciem că este o necesitate a zilelor noastre şi o cerinţa a stakeholderilor de pe piaţă educaţiei trecerea de la învăţământul de tipul „a învăţa să stii” la învăţământul „a şti să faci”, componenta de cercetare fundamentală fiind glisată spre cercetarea doctorală. Nu în ultimul rând, aici la FEAA primează seriozitatea, dinamismul, profesionalismul şi dăruirea corpului profesoral.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Interviu pentru Renasterea Banateana at Marilen Pirtea.

meta

%d blogeri au apreciat asta: